wonen
ons huis nu, anders wonen, onze zoektocht, energie-neutraal, zonnepanelen, groen dak, lucht-warmtepomp, vitaliser, wifi uitons huis nu
ons huis bloemen en auto in de avondzon, 13 juni 2021
ons kleurrijke huis met bloemen, een bloembak en onze auto, waarvan we de bumper, wieldoppen en spiegels zelf geel en oranje geverfd hebben.
onze tuin 22 mei 2021
onze tuin
foto's van onze tuin, geveltuin en bloembak
ENGLISH

naar eerste pagina

anders wonen,
onze zoektocht
We hebben ons in september 2021 aangemeld voor een woonproject in Eindhoven, maar misschien wordt het Den Helder.
meedoen met duurzame woonprojecten, oktober 2021 (pdf, 10 pagina's)


Wij hebben zonnepanelen, een groen dak en een lucht-warmtepomp, we leven zonder gas, koelkast en wasmachine en dragen biologische kleding. We vinden het belangrijk dat we ons verbonden voelen met elkaar en de natuur.


Leonoor heeft daar een artikel over geschreven 3 juli 2021

ervaringen, ideeën over wonen, gezondheid en samenwerken (pdf, 4 pagina's)

energie-neutraal
Met de grote investering in een warmtepomp en zonnepanelen is ons huis in juli 2016 energie-neutraal geworden.

We koken al heel lang niet meer en hebben het gas af laten sluiten. We eten alleen nog 's avonds, zoveel mogelijk biologisch rauwe voeding, sappen in de blender. Toen de koelkast het begaf hebben we besloten om te kijken hoe het zonder koelkast gaat, in de berging is het redelijk koel. We hebben de koelkast geen dag gemist.

Omdat we ruimte nodig hadden in de berging, hebben we de wasmachine verkocht. We zouden een nieuwe kopen om in de keuken te zetten. We gingen onze eigen kleding wassen. Toen we zelfs het beddengoed hadden gewassen, was het duidelijk dat we het leven zonder wasmachine veel fijner was geworden geworden, geen lawaai en meer ruimte. We dragen veel wollen en wol/zijde kleding, die nauwelijks gewassen hoeft te worden. Elke dag even je onderbroek wassen, alles wassen als het nodig is blijken we zelfs fijn te vinden. De oma van Leonoor had 8 kinderen en deed elke maandag samen met haar zus, die 2 kinderen had en dichtbij woonde de was, ondertussen zongen ze psalmen. De moeder van Leonoor deed ook de was met de hand voor het het hele gezin met 5 kinderen. Natuurlijk is het als je samen bent en alleen je eigen kleding hoeft te wassen heel wat anders dan voor een gezin van 7 of 10 mensen, maar we kunnen ons steeds meer voorstellen dat het niet alleen maar zwaar is.

We dragen kleurrijke biologische kleding van wol, wol/zijde, katoen, hennep. Biologische kleding heeft mooie natuurlijke kleuren. Kleding is ook een expressie en je draagt het elke dag, je er fijn bij voelen, niet koud hebben vinden wij heel belangrijk. Daarom zitten we op de grond ook op een kussen met een schapenvacht, hebben we wollen dekens over onze benen.

zonnepanelen

foto groen dak en zonnepanelen 25 juni 2019
zonnepanelen, oost west opstelling
We hebben vanaf 2010 zonnepanelen, eerst 6 hoge panelen op het zuiden gericht. In augustus 2015 hebben we de zonnepanelen kunnen verkopen via Marktplaats en nieuwe 12 lage zonnepanelen gekocht in oost west opstelling, die weinig last hebben van wind en 3 x zoveel opbrengst geven. In november 2018 zijn er nog 6 panelen bij gekomen. Power optimizers, zorgen ervoor dat bij schaduw op één van de panelen, de andere nog steeds een goede opbrengst geven.


foto's
zonnepanelen en het groene dak

groen dak
Ons groene dak neemt fijnstof uit de lucht op en geeft onze zonnepanelen een hogere opbrengst. Het regenwater wordt langer vastgehouden, waardoor de riolering minder belast wordt bij hevige regen. Het groene dak werkt ook isolerend, in de zomer is het vooral op de bovenverdieping koeler en in de winter warmer.
foto, groen dak 17 juli 2017
groen dak

lucht-warmtepomp


foto lucht-warmtepomp in onze keuken, 11 mei 2020
lucht-warmtepomp in de keuken
De unit op het keukendak van de lucht-warmtepomp zuigt buitenlucht aan. Door een compressor in de keuken wordt de lucht samengeperst. De energie die vrijkomt wordt gebruikt om het water op te warmen, dat opgeslagen wordt in het groen-geel-rood gekleurde boilervat, voor de (vloer)verwarming van het huis en als tapwater.
foto buiten unit lucht-warmtepomp op het keukendak, 11 mei 2020
buiten unit lucht-warmtepomp op het keukendak

vitaliser
Voor het water hebben we in 2013 een vitaliser gekocht bij Acqua Universo, die met trillingen het water bij binnenkomst weer in de oorspronkelijke staat brengt. Het water is zachter, minder troebel en smaakt als water uit een bron. We proeven het verschil als we ergens anders water drinken. Planten die we water geven in de tuin doen het erg goed. foto, vitaliser

wifi uit

We hebben de wifi uitgezet om minder straling te hebben. We hebben de computer met een snoer (cat. 6) aangesloten op ons netwerk. Wij zijn minder moe zijn hebben minder last van onze ogen. Hoe je de wifi, draadloze functie van de router, uit kunt zetten is wel te vinden op internet.
foto, snoer tussen de router en de laptop
snoer tussen de router en de laptopAls je wilt reageren of iets wil delen vinden we dat altijd leuk.
contactmuziek@gmail.com

rounded logo 'Contact en muziek' with butterfly with around the edge the words of subjects we are working on: 'meaning, openness, talking, cooperation, meditation, singing, light food, flowers, butterflies, nature, colour, self-healing power', 18 September 2021