zelf je tandpasta makenZelf je tandpasta maken is erg makkelijk. Je hebt maar 2 of 3 ingrediŽnten nodig: kokosolie, bicarbonaat en eventueel een paar druppeltjes tea tree olie. Het is ook veilig om door te slikken. Houd ongeveer een verhouding van 80% kokosolie en 20% zuiveringszout aan. Voeg daarna 1 of 2 druppels etherische olie toe.
naar eerste pagina

gezondheid

duurzaamheidingrediŽnten

lage glazen pot, waar je de tandpasta makkelijk uit kunt halen.
200 ml kokosolie
50 gram natriumbicarbonaat
4-5 druppels tee trea olie of 20 druppels anijsolie


tandpasta van kokosolie met tea tree olie en met anijsolie


Meng wat kokosolie met het zuiveringszout. Begin met een eetlepel olie en voeg daar het zuiveringszout aan toe zodat het een beetje korrelig blijft. Eventueel voeg je nog wat stevia toe voor de zoete smaak. Bewaar de tandpasta in een glazen pot met deksel op kamertemperatuur.

Schep met een theelepel een beetje op je tandenborstel of haal met de achterkant van je tandenborstel een klein beetje uit het potje en doe het je mond en poets dan je tanden. De smaak is licht-zout. Daarna goed spoelen. Spoel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden.


kokosolie

Kokosolie heeft een natuurlijke antibacteriŽle werking en werkt genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees, kan tandbederf keren en kan helpen bij het voorkomen van gaatjes.


bicarbonaat en zeezout

Bicarbonaat (ook wel zuiveringszout, baking soda, baksoda of natriumwaterstofcarbonaat genoemd en niet het grovere schoonmaak soda) is alkalisch (basisch) en neutraliseert daarom de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Ze werken als een zacht reinigend schuurmiddel, zonder de glazuurlaag rond de tanden te beschadigen.

Bij tandprotheses oppassen, omdat de tandpasta de lijm aantast waarmee deze gemaakt zijn.


tea tree olie

Tea tree olie, een paar druppels werken antibacterieel. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Extra mineralen toevoegen aan de tandpasta komt de gezondheid van de mineraalrijke tanden ten goede.


norittabletten

Je kunt om wittere tanden te krijgen je tanden eens per week poetsen met geactiveerde kool oftewel norittabletten. Koolstof heeft een zeer sterk ontgiftende werking en door je tanden een aantal minuten zacht te masseren met koolstof en een zachte tandenborstel, worden veel gifstoffen die zich ophopen in de mond beter afgevoerd. Resultaat is een ontzettend schone mond en mooie, witte tanden. Als je daaarna nog even kort je tanden poetst, is het zwart helemaal weg.


naar eerste pagina
gezondheid
duurzaamheid