sappen uit de blender en slowjuicer |
terug naar gezondheid |
salades
chocolade taarten |
Sappen van groente met fruit zijn heel goed voor je gezondheid en kunnen je helpen om (weer) op je natuurlijke gewicht te komen of te blijven.
De sappen maak je in een blender of slowjuicer. Zonder bananen zijn de sappen gezonder. In een blender (de Vitamix is één van de krachtigste blenders) kun je groente, fruit (met pitten), en noten klein maken, meestal met wat water, van lage naar hoge snelheid en dan nog 30 seconden op de hoogste stand. Het sap kun je het beste meteen opdrinken, het is een paar uur houdbaar. Je hebt een blender nodig van minimaal 750 watt. In een slowjuicer (wij hadden een Cooksense) worden het sap en pulp gescheiden. Het sap wordt op een langzame manier geperst, waardoor het sap langer houdbaar blijft, 1-2 dagen. Ook geschikt voor het persen van tarwegras en gerstegras (1-2 weken ontkiemde tarwe of gerst). Je kunt sappen maken van (geschilde) wortels, (geschilde) bieten, bleekselderij, venkel, (ongeschilde) komkommer, tomaat, appel, sinaasappel, citroen, cranberries. |
creatieve recepten
Hoe je creatief kan zijn met eten, ook in deze moeilijke tijden, die ook weer mogelijkheden biedt voor bewuster willen leven en eten. |
fruitsap appel mandarijn citroen |
fruitsap appel, mandarijn en citroen
- 1 biologische appel - 1 biologische mandarijn of ander fruit: sinaasappel, druiven, kiwi - 1/6 biologische citroen met schil De schil (en stukje) van een sinaasappel kun je ook gebruiken of in een andere sap of soep of in kleine stukjes snijden 24 uur weken in koud water en als koude thee drinken. |
vers geplukte groene sap |
sap met paardeboemblad en brandneteltopjes |
paardebloemblad en brandneteltopjes
- vers geplukt paardebloemblad - vers geplukt brandneteltopjes of jong blad van fluitekruid of melganzevoetblaadjes - 1/2 eetlepel biologische kokosolie (niet de ontgeurde, die is bewerkt) - halve biologische tomaat of een cherrytomaatje - 1/8 stukje van een schijfje citroen met schil - steviapoeder (1/8 theelepel) - Himalayazout of (Keltisch) zeezout |
We plukken ook veel melganzevoet, dat overal in de stad groeit, vooral op braakliggende grond. We hebben een paar plantjes in onze tuin. |
melganzevoet |
in onze tuin |
juli 2021 |
een super gezonde abrikozen mousse of sap met cacao en kaneel
- 1/2 kopje gedroogde abrikozen 4 uur weken, weekwater ook in de sap - 4 volle theelepels biologische cacao - 4 theelepels biologische Ceylon kaneel - 1 eetlepel biologische kokosolie (niet de ontgeurde, die is bewerkt) - groene steviapoeder (niet de witte, die is gebleekt) - Himalayazout of (Keltisch) zeezout. - water toevoegen, voor een mousse doe je minder water, wil je een sap doe je meer water |
abrikozen mousse met cacao en kaneel |
Wij kopen een grote hoeveelheid - gedroogde biologische abrikozenstukjes (maar kan ook hele) - biologische kokosolie (vaak in de aanbieding bij Holland & Barrett, maakt het betaalbaar) - biologische cacao en kaneel - gedroogde steviabladeren die we zelf in de (droog)blender fijnmalen en in (liefst glazen) potjes doen - Als je geen stevia hebt kun je ook agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmyra palm suiker, berkensuiker (xylitol) of honing nemen. - Himalayazout of (Keltisch) zeezout, Dan heb je altijd de basisingrediënten voor een gezonde superfood sap in huis. Je kunt nog van alles toevoegen, dan wordt het een meer gevulde en voedzame sap of mousse: - fruit: biologische sinaasappel, met een stukje schil, citroen, met stukje schil, mandarijn. - noten (8 uur weken, goed spoelen en weekwater weggooien!), verse gember, zaden, havermout (half uur weken), chiazaad (half uur weken). |
oranje sap (4 personen) 8-10 mandarijnen 10 winterwortels 4-5 appels (eventueel) kokoswater van een jonge kokosnoot (eventueel) een vanille stokje, of theelepel vanillepoeder |
oranje sap |
Schil de mandarijnen, was de winterwortels (of eventueel schillen als je de smaak iets minder bitter wil hebben). Snij de appel met schil, met klokhuis en
pitten (zonder steeltje) in kleine stukken. Doe alles in de slowjuicer. Daarna kun je naar keuze nog kokoswater van een jonge kokosnoot en vanillestokje
of een theelepel vanille door de sap doen. Als je wilt kun je een filmpje van Kristina op YouTube bekijken, erg leuk om te zien hoe geïnspireerd zij
is en mensen weet te inspireren:
Fully Raw Kristina. Kristina, een jonge vrouw uit Amerika is vanaf 2005 (!) bezig met rauwe voeding en heeft een cooperatie opgericht met biologische boeren in haar omgeving die groente en fruit telen en daar groente- en fruitpakketten van maken, zodat meer mensen gezond kunnen eten. Kristina maakt heel leuke filmpjes op YouTube. Je kunt je abonneren op haar filmpjes via haar website www.fullyraw.com. |
bosvruchten-bananensap (4 personen) Dit recept komt uit het 5 dagen plan van Jason Vale. Het is een heerlijke zoete vullende gezonde sap. 3 bananen 100-120 gram bosvruchtenmix uit de diepvries appelsap uit de slowjuicer van 6 grote elstar appels 60 gram gojibessen 4 eetlepels pompoenpitten (of lijnzaad) 4 eetlepels sesamzaad Eerst de pompoenpitten en sesamzaad een nacht weken, spoelen en afgieten met een zeef. De volgende dag gojibessen 10-30 minuten weken, het weekwater kun je ook gebruiken. In de slowjuicer van 6 appels appelsap persen (kan ook de avond ervoor). Pompoenpitten, Sesamzaad en gojibessen in de blender (Vitamix) op hoogste stand (20 seconden). Daarna (eventueel al ontdooide) bosvruchtenmix erbij doen (5 seconden op hoogste stand). Op lagere stand (stand 5) de appelsap nog even erbij mixen. |
gember-appelsapje (4 personen) in de slowjuicer 2 appels stukje verse gember (8 cm) Een klein sapje om de dag mee te beginen, 5 minuten later kun je nog een sap nemen |
fruitsap (4 personen) in de slowjuicer appel grapefruit sinaasappel pruimen |
fruitsap (4 personen) in de slowjuicer 4 kleine appels 3 sinaasappels 2 citroenen 2 bananen 1 kop gojibessen met weekwater (30 minuten geweekt) 4 eetlepls kokosolie (eventueel gesmolten (au bain marie) in een bak met warm water) Van de appels, sinaasappels, citroenen een sap maken in de slowjuicer. Daarna de sap in de blender mengen met de bananen, gojibessen en kokosolie. |
fruitsap (4 personen) in de slowjuicer banaan bosbessen blauwe bessen aalbessen kruisbessen aardbeien honing naar smaak |
's morgens een sap in de blender, 500 ml, voor 1-2 personen, met bijvoorbeeld: 50-75 gram andijvie 1 stengel bleekselderij een halve appel een kwart of halve citroen 1-2 koppen water |
Was de andijvie en bleekselderij en snij in grove stukken. Snij de appel in grove stukken, alles kan je gebruiken, ook het klokhuis en de kruin, je hoeft alleen
het steeltje weg te halen. Schil de citroen, het wit hoef je niet weg te halen. Doe alles in de blender en doe er 1 of 2 koppen
water bij. Even langzaam en dan door naar de hoogste stand en nog 20-30 seconde blenden. Het beste is om het sap meteen op te drinken, rustig en eventueel nog
een beetje 'kauwen'. Je kunt het sap een paar uur goed houden. Bleekselderij is heel goed om vocht, (te veel) vet kwijt te raken en te ontgiften. Alle bladgroente (wel biologisch!) is daar goed voor, zoals sla, spinazie, snijbiet, andijvie, paksoy, verse peterselie, verse koriander, paardebloembladeren, jonge toppen van brandnetels, smalle weegbree, blaadjes van de melganzevoet en in de winter boerenkool, palmkool, winterpostelein, loof van bieten. Bladgroentes kunnen goed opgenomen worden door je darmen, omdat ze door het blenden heel kleine deeltjes zijn geworden. Gifstoffen kunnen zich binden aan bladgroente en zo uit je lichaam gaan. |
Maryse Moerel heeft een filmpje op YouTube gemaakt met het volgende recept, voor 1-2 liter heel reinigend sap (in de slowjuicer): 6 stengels bleekselderij 1-3 komkommers een venkel 1-2 citroenen eventueel 2-4 appels |
sap met superfoods |
sap met superfoods (4 personen, halve liter per persoon) in de (Vitamix)blender 200 gram ongepeld hennepzaad een nacht weken daarna goed afspoelen in een zeef met 1 liter water op de hoogste stand mixen in een blender, 1-2 minuut zeven door een zeefzak. De blender en de zeefzak hebben we gekocht bij Groene Dag. De volgende ingrediënten erbij doen en mixen. Natuurlijk kun je ingrediënten weglaten of toevoegen. 2-3 bananen 1/2 appel 1-2 stengels of het loof van bleekselderij 100 gram (krul) andijvie 2 volle eetlepels cacaopoeder 1 eetlepel kaneel 6 volle eetlepels macapoeder 2 eetlepels bijenpollen 1/3 kop gojibessen (1 uur geweekt) met het weekwater 1 theelepel cat's claw (niet bij zwangerschap) 3-5 cm verse geschilde gember 2 cm verse geschilde kurkuma beetje (vers gemalen) zwarte peper eventueel 4-6 ontpitte dadels |
Superfoods zijn eetbare planten en vruchten uit de hele wereld, die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en erg belangrijk zijn voor ons immuunsysteem.
Deze voedingsstoffen zitten niet in onze dagelijkse biologische voeding. David Wolfe heeft daar uitgebreid over geschreven in zijn boek 'Superfoods'. Superfoods zijn bijvoorbeeld: goji bessen, rauwe cacao, maca, koudgeslagen honing, bijenpollen, propolis, aloë vera, hennepzaad, hennepzaadolie, kokosolie, kokoswater, chia zaad, acai bessen, te krijgen in biologische winkels of via internet. Terwijl je minder eet heb je door het eten van superfoods minder behoefte aan ongezond voedsel. Gifstoffen en overtollig vet gaan uit je lichaam en zo bereik je makkelijk een ideaal gewicht. Superfoods en rauwe voeding geven je lichaam veel energie en kunnen je leven een enorme positieve verandering geven. Superfoods kunnen gezien worden als voeding en (preventieve) medicijnen in één! |
tomaten-cashewnotensoep (1 liter) 4 personen 800 gram of 1 kg tomaten 400 gram wortelen (eventueel) bosje bladpeterselie of een handje basilicum 1-2 koppen zongedroogde tomaten (nacht geweekt) 100 gram cashewnoten of macadamianoten of pistachenoten (2-8 uur geweekt en goed afgespoeld) Himalaya zout of Keltisch zeezout naar smaak |
Van de tomaten, wortels en peterselie of basilicum sap maken in de slowjuicer. Ie de blender mixen met de zongedroogde tomaten en de cashewnoten. Je kunt ook de zongedroogde tomaten en noten mixen in de slowjuicer, ook erg lekker! je kunt de soep dan nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast. In plaats van cashewnoten kun je ook 100 gram kokosvet of kokosolie in een glas doen en au bain marie smelten in een bak met warm water. In de blender even mixen met de tomaten-peterseliesap. |
groene gazpacho soep (4 personen) in de blender (Vitamix) Dit recept komt uit het boek 'Puur plantaardig' van Antoinette Hersenberg en Jacinta Bokma. Het is een zeer gezonde sap en zonder zout is het vochtafdrijvend. twee sinaasappels geschild (met pitten) 1/2 citroen geschild (met pitten) 1/2 komkommer 8 trostomaten 250 gram spinazie 3 eetlepel oregano 3 eetlepel thijmblaadjes 6 eetlepel olijfolie extra vergine 1 eetlepel komijnpoeder 1-2 theelepel kurkuma zout en peper naar smaak |
groente en fruit sap (4 personen) in de blender (Vitamix) 1/2 meloen, piel de sapo, pitten eruit halen 5 blaadjes palmkool 1 blaadje snijbiet 6 paardebloemblaadjes 150 gram spinazie een (eetbare) bloem van de Oost-Indische kers |
nog een recept (4 personen) 300 gram spinazie 250 gram druiven 1 banaan 1 avocado 2 koppen water |
oranje sap (4 personen) in de blender (Vitamix) 1 kleine winterwortel, 250 gram 1 stukje oranje pompoen met schil, pitten eruit, 100 gram 1 sinaasappel, geschild 1 citroen, geschild 1 banaan 2-5 cm verse kurkuma (geelwortel, geschild 3-5 cm verse gember, geschild 12 abrikozenpitten 12 Incabessen 8 abrikozen 8 dadels 3 eetlepels honing 2 koppen water |