rauwe voeding
en receptennaar eerste pagina


foto, blender
blender Vitamix
brandneteltopjes, paardebloembladeren, groene sap, geel oranje sap, pate, vegetarische erwtensoep met courgette, december 2020
sappen, soepen in de blender
paté met staafmixer

bericht Facebook 17 december 2020


sappen

salades

chocolade

taarten
rauwe voeding

In 2012 hebben we een blender gekocht van Vitamix, wat een grote verandering in gang heeft gezet. We eten veganistisch (plantaardig) en biologisch. Na 2 jaar rauwe voeding zijn we in mei 2014, na een 8 dagen proces met daarin drie dagen niet eten en niet drinken, verder gegaan met bewuster met eten omgaan. Het is een inspirerend proces om erachter te komen wat voeding fysiek, emotioneel, geestelijk en sociaal betekent. Als je licht(e) voeding aanklikt, kun je daar meer over lezen.sappen, smoothies

Ongelooflijk hoe lekker biologische appels, peren, citroen, gember, wortels, geplukte brandnetels, paardebloemblad, winterpostelein, melganzevoet, teunisbloemen die elke avond uitkomen in de tuin, kokosolie, stevia, Himalayazout, kaneel, kruiden, cacao, een biet, een wortel is als het fijngemalen is. Om het fijn te kunnen maken in de blender moet je er wel water bij doen, zoveel dat het drinkbaar is of minder water als je er een saus van wil maken. We hadden ook een slowjuicer om sappen te maken en een keukenmachine voor taarten, salades, sauzen en paté’s, maar dat vonden we teveel werk en zijn alleen nog verder gegaan met de blender waar we elke dag heel blij mee zijn.foto, groen sap van koriander, brandnetels, peterselie, bleekselderij, limoen en mango
groene sap
Foto van een groene sap van (zelfgeplukte) brandnetels, peterselie, bleekselderij, koriander, mango, limoen en water, waarmee je kan ontgiften van zware metalen, zoals kwik. Kwik is een zwaar metaal dat ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken, door het hele lichaam(!), waar veel over te lezen is op internet. Kwik zit in thermometers, spaarlampen, TL-lampen, vis, vaccinaties, inentingen, injecties, amalgaamvullingen. Leonoor heeft haar zilverkleurige amalgaamvullingen (50% kwik en 50% andere metalen) door de tandarts laten vervangen door witte composiet vullingen.

Rauwe voeding, sappen en superfoods, kan je gezondheid enorm verbeteren.
ongezonde, gezonde voeding

- suiker eten we niet meer, krijgen we hoofdpijn van, een droge mond en gevoelige tanden. Stevia is een bijzonder zoet plantje, als je het zo proeft vinden we het niet zo lekker, een beetje bitter, maar door een sap, soep of salade doet het wonderen. We malen gekochte bladeren in de droogblender tot poeder. Zoethout, anijs kokosbloesemsuiker, berkensuiker zijn gezonde zoetmakers, dadels (medjoul) wij doen het nu niet meer, omdat we ze inmiddels te zoet vinden, hebben we ook veel gegeten en gebruikt in de zelfgemaakte chocola, maar ik zou nu veel meer stevia gebruiken.

- zuivel (melk, kaas) eten we ook al lang niet meer, slijmvormend, worden we verkouden van, minder adem. Melk kan je ook van (24 uur geweekte) noten maken. Tegenwoordig komt de veganistische kaas enorm populair. Violife heeft, vinden wij, erg lekkere veganistische kaas op basis van kokosolie. Ongelooflijk hoe het smaakt en eruit ziet als kaas, maar dan veel lekkerder, licht, het is te merken en proeven dat het plantaardig en niet dierlijke voeding is.

- zout (droge mond) is ongezond, het onttrekt vocht, krijg je een droge mond van, maar zeezout is wel gezond, zitten veel mineralen in, wij gebruiken Himalayazout.

- tarwe gluten, we weten het inmiddels zijn zo doorgekweekt dat ze schadelijk zijn voor ons lichaam. Wij krijgen er hoofdpijn en vierkante oogleden van, we eten het niet (meer). Quinoa, linzen, kikkererwten, amarant, teff, zoete aardappel, zijn goede en gezonde vervangers.

- zonnebloemolie (pijn in je benen, in je hoofd, in je slaap) kunnen we niet meer verdragen is echt heel slecht voor je lichaam. Raapzaadolie en olijfolie zijn al beter, maar hennepolie is goed en biologische kokosolie is lekker en echt gezond, niet de ontgeurde, die weer een bewerking is en verder van de oorspronkelijke kokos is. We kopen biologische kokosolie, omdat het vaak in de aanbieding is bij
Holland & Barrett. Leuk om te weten dat kokosolie van alle voeding het dichtst bij de moedermelk staat.
kruiden

Je kunt zoveel kruiden gebruiken als je wilt in sappen, soepen, toetjes of salades. Himalayazout, steviapoeder (van gemalen bladeren zie stevia), die al heel veel smaak brengen, ook verrassend lekker op tomaten, worden ze lekker zoet van. Verder gebruiken we kardemom, komijn, karwij, chilipeper en veganistische mayonaise. Ik maak ook een eigen mosterd van milde mosterd, veganistische mayonaise, stevia, Himalayazout en wat je er maar bij wil doen.

Noten weken we 24 uur, tussendoor goed afspoelen, waardoor ze veel zachter en minder fytinezuur hebben. Van de amandelen halen we na het weken de schilletjes eraf, als je het eenmaal geproefd heb wil je niet anders meer. Hoe harder een noot, hoe langer je ze weekt. Je kunt geweekte noten zo eten, door de salade doen of notenmelk van maken in de blender met water, kokosolie, biologische rauwe cacao, biologische kaneel (ceylon is zachter dan cassia), stevia, een beetje Himalayazout. Je kunt er eventueel nog fruit bij doen, een rauwe biet (geeft een mooie roze kleur) of gedroogde abrikozen (zijn na een nacht weken veel zachter), rozijnen (ook na een uur geweekt al veel zachter, meer smaak) en dadels (zijn erg zoet, maar lekker door een sap).

We kopen veel (zoveel mogelijk biologische) kruiden bij
Pit & Pit.kiemen

We zijn zelf kiemen gaan kweken, die we door de salade doen. Kiemen zijn het begin van de plant en bevatten belangrijke voedingsstoffen die een positief effect hebben op de gezondheid. Ann Wigmore (1929-1994) heeft zichzelf van darmkanker genezen met het sap van tarwegras en heel veel anderen daarmee genezen, zie www.annwigmore.org.
foto, kiemen van berglinzen en broccoli

kiemen van berglinzen en broccoli


We kwamen op het idee van het groene sap, doordat we op zoek waren naar andere voeding en het boek lazen van Victoria Boutenko Groen voor het Leven.

Zij zocht en vond een natuurlijke oplossing voor de gezondheidsproblemen van haarzelf en haar gezin, zie ook
www.facebook.com/victoriaboutenko.
foto, boek 'Groen voor het Leven' van Victoria Boutenko

Als je wilt reageren of iets wil delen vinden we dat altijd leuk.
contactmuziek@gmail.com

rond logo Contact en muziek met vlinder met aan de rand rondom de woorden van onderwerpen waar wij mee bezig zijn 'zingeving, openheid, praten, samenwerken, meditatie, zang, licht(e) voeding, bloemen, vlinders, natuur, kleur, zelf-genezen(d) (ver)mogen', 18 september 2021