dag van het Muntpark

Op zondag 29 mei 2011 was het de dag van het park. Wij werden gevraagd om iets te doen met muziek. We hebben bij de Muntsluizen in Utrecht in een tent muziek laten horen en muziekles gegeven. Fenna, Rosa, Nynke en Veerle, vier leerlingen, waren erbij. Tussen 13.00 en 18.00 uur kwamen meer dan honderd kinderen en ouders langs. Ze hebben naar muziek geluisterd, noten leren lezen en meegefloten op de bamboefluiten. Fenna en Rosa hebben liedjes gespeeld op de diskant viola da gamba en op de diskant luit.

Het aantal kinderen dat langs kwam en de belangstelling van ouders overtrof al onze verwachtingen. Van tevoren hadden we gevraagd of de versterkte muziek zo zacht mogelijk kon blijven, zelfs dat is gelukt. Er was concentratie en een aantal kinderen en hun ouders hebben die middag (gekleurde) noten leren lezen, ritmes van liedjes getikt met de bamboestokjes en op de instrumenten gespeeld.foto, Fenna en Leonoor strijken op diskant viola da gamba's
Fenna en Leonoor strijken op twee diskant viola da gamba's
Fenna was er als eerste met haar vader en zus. Samen met Leonoor speelde zij op twee diskant viola da gamba's een liedje wat Rosa heeft gemaakt. Diskant betekent hoge kant. Op de kleine viola da gamba speel je de sopraan- of altpartij, de hoge of lage vrouwenstem.

Je kunt liedjes van Rosa en van andere kinderen die bij ons thuis op les komen, zien op de pagina boekjes.

Cas en Lucas, twee vriendjes hebben noten leren lezen en een liedje getikt met de bamboestokjes.

Op de foto legt Cas een ritmekaartje onder een liedje.
foto, Cas en Lucas tikken met de ritmestokjes een liedje
foto, Bregtje, de zus van Fenna, strijkt op de diskant viola da gamba Bregtje, de zus van Fenna (op de foto in het midden), strijkt het liedje 'Mieke hou je vast' op de diskant viola da gamba.
Nynke en Veerle, hun moeder Marloes en Fenna en Rosa spelen op de bamboefluiten een liedje van Veerle over haar knuffel Vosse: Vosse is lief, ik knuffel er veel mee, staartje is zacht. foto, Nynke, Veerle, hun moeder Marloes, Fenna en Rosa op de bamboefluiten
foto van Gijs en Machteld en hun twee kinderen die een liedje tikken met bamboestokjes Gijs en Machteld en hun twee kinderen hebben noten leren lezen en een liedje getikt met de bamboestokjes.
Fenna speelt met Leonoor tweestemmig op twee luiten haar zelfgemaakte liedje. foto, Fenna en Leonoor op twee luiten


foto van Rosa die op de diskant luit haar zelfgemaakte liedje speelt Rosa speelt (op de linker foto) haar zelfgemaakte liedje op de diskant luit, Charlotte en Sweder luisteren aandachtig.

Rosa leert Charlotte (weer) noten lezen (op de rechter foto).
foto, Rosa leert Charlotte noten lezen
foto van twee oudere meisjes en Kyra die een liedje tikken met bamboestokjes Twee vriendinnen (foto links) tikken samen met Kyra een liedje met bamboestokjes.

Als de twee meisjes noten leren lezen kijkt hun moeder en Kyra mee (foto onder).
foto van twee oudere meisjes die noten leren lezen, Kyra kijkt meeKyra blaast op de ééntoonsbamboefluit de toon f mee met een liedje. foto, Kyra blaast op de ééntoonsbamboefluit met de toon f