verzorgingshuis TranswijkWe hebben in Transwijk, een verzorgingshuis in Utrecht in de wijk Kanaleneiland, van mei 2011 tot en met juli 2013 elke maand een ontmoeting met een groepje bewoners. Ze zijn heel blij met de aandacht, de muziek, het zelf mogen spelen op onze instrumenten en de mooie gesprekken.Mevrouw Wintershoven (91 jaar) tokkelt op de luit. Zij is altijd blij als wij komen en leeft mee als anderen spelen. Zelf maakt ze ook mooie tonen. Ze vertelde dat ze als jong meisje heel mooi kon zingen. Nu zingt ze nog steeds enthousiast mee.
foto, mevrouw Wintershoven tokkelt op de luit


foto, Kees Karlas tokkelt op de luit Kees Karlas tokkelt op de luit. Zijn kleindochter blijkt één straat van ons vandaan te wonen. Ze kwam een keer voor kinderpostzegels bij ons langs. Toevallig kwamen we er toen achter dat haar achternaam ook Karlas is. Toen vertelden we haar dat we iemand kenden in een verzorgingshuis met dezelfde achternaam. Dat blijkt haar opa te zijn, erg leuk om mee te maken.Mevrouw van Charante speelt op de luit, ze kan niet zo goed meer horen. Door haar individueel aandacht te geven is ze veel beter gaan horen. Dat hebben we vaker gemerkt. Een dochter van een vrouw die doof is, vertelde ons dat haar moeder onze muziek wel kon horen. Ja, hoe zit dat. We blijken nog maar heel weinig weten. Blijkbaar is de aandacht en de zachte muziek op een ander niveau, waar zelfs mensen die doof (b)lijken, meer van kunnen horen dan iedereen verwacht.
foto, mevrouw van Charante speelt op de luit


foto, meneer van Oostrom tokkelt op de luit Meneer van Oostrom speelt op de luit. Hij was er voor de tweede keer bij. Hij was heel blij dat hij op de luit mocht spelen en wilde vaker gaan spelen. Hij heeft verteld dat toen hij baby was er gevreesd werd dat hij niet zou blijven leven, maar dat hij het toch gered heeft, misschien wel door de extra zorg en de aandacht die toen aan hem werd besteed. Daarna is hij tot ieders verbazing en ook tot zijn eigen verbazing nooit meer ziek geweest.


Mevrouw Boer speelt voorzichtig en aandachtig met haar linkerhand op de luit.
foto, mevrouw Boer speelt op de luit

foto, meneer van Oostrom tokkelt op de luit Meneer van Oostrom en mevrouw Boer kijken naar de mooie gekleurde noten van het 4-stemmig gemaakte lied uit Taizé. "Ubi caritas et amor, ubi caritas, Deus ibi est": 'Waar zorg en liefde is, daar is God.'