--------------------------------------------------------------------- Europa Cantat

Europa Cantat is een internationaal festival voor amateurzangers, dat eens in de drie jaar gehouden wordt. In juli 2009 was het in Utrecht. Ons is gevraagd om een muzikale kinderopvang te verzorgen. Wij hebben met de kinderen Vader Jacob gespeeld, op bamboefluiten met één toon, die we zelf hebben gebouwd.


-------------------------------------------------


------------ foto van optreden met kinderen met ritmestokjes ------ foto van optreden met kinderen met ritmestokjes


Hieronder het verslag van Wil Wigmans, medewerkster van Ludens, een organisatie voor kinderopvang in Utrecht:

"Tijdens het Europa Cantat festival heeft Ludens een aantal kinderen van deelnemers opgevangen. Bij BSO Salto hebben deze kinderen samen met de Salto kinderen een muziekworkshop gevolgd. Op woensdag 22 juli gaven zij een presentatie voor ouders en andere belangstellenden. De workshop stond onder begeleiding van het muziekkwartet Contact & Muziek.

Omdat er ook 2 kinderen bij waren uit Italië, had de voorstelling een Italiaans tintje.

Na een ouverture door het kwartet gespeeld op 4 viola da gamba's, zongen de kinderen een Italiaanse versie van Vader Jacob, die in het Italiaans "Fra Martino" heet. Vervolgens werd hetzelfde thema gespeeld met stokjes en met bamboefluiten. Elke bamboefluit heeft een eigen toon. Door om beurten op een fluit te blazen, creëerden de kinderen gezamenlijk het hele liedje. Het muziekkwartet speelde daarna een canonversie op dezelfde fluiten.

Ter afsluiting zongen de Nederlandse kinderen nog een keertje Fra Martino en lieten de Italiaanse kinderen horen dat zij de Nederlandse tekst kenden. Het was duidelijk dat de kinderen veel plezier hadden beleefd aan de workshop en dat muziek een internationale taal is."