recepten
terug naar gezondheid

wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:

contactmuziek@lombok.nl
sappen

salades
taarten
crackers
chocolade


zelf je wasmiddel maken
zelf je tandpasta maken
Sappen van groente met fruit zijn heel goed voor je gezondheid en kunnen je helpen om (weer) op je natuurlijke gewicht te komen of te blijven. De sappen maak je in een blender of slowjuicer.

In een blender (de Vitamix is ťťn van de krachtigste blenders) kun je groente, fruit (met pitten), en noten klein maken, meestal met wat water, van lage naar hoge snelheid en dan nog 30 seconden op de hoogste stand. Het sap kun je het beste meteen opdrinken, het is een paar uur houdbaar. Je hebt een blender nodig van minimaal 750 watt.

In een slowjuicer (wij hebben een Cooksense) worden het sap en pulp gescheiden. Het sap wordt op een langzame manier geperst, waardoor het sap langer houdbaar blijft, 1-2 dagen. Ook geschikt voor het persen van tarwegras en gerstegras (1-2 weken ontkiemde tarwe of gerst). Je kunt sappen maken van (geschilde) wortels, (geschilde) bieten, bleekselderij, venkel, (ongeschilde) komkommer, tomaat, appel, sinaasappel, citroen, cranberries




foto, sap van mandarijnen, wortels, appels
oranje sap
oranje sap (4 personen)

8-10 mandarijnen
10 winterwortels
4-5 appels
(eventueel) kokoswater van een jonge kokosnoot
(eventueel) een vanille stokje, of theelepel vanillepoeder

Schil de mandarijnen, was de winterwortels (of eventueel schillen als je de smaak iets minder bitter wil hebben). Snij de appel met schil, met klokhuis en pitten (zonder steeltje) in kleine stukken. Doe alles in de slowjuicer. Daarna kun je naar keuze nog kokoswater van een jonge kokosnoot en vanillestokje of een theelepel vanille door de sap doen. Als je wilt kun je het filmpje van Kristina op YouTube bekijken, erg leuk om te zien hoe geÔnspireerd zij is en mensen weet te inspireren: Fully Raw Kristina.

Kristina, een jonge vrouw uit Amerika is vanaf 2005(!) bezig met rauwe voeding en heeft een coŲperatie opgericht met biologische boeren in haar omgeving die groente en fruit telen en daar groente- en fruitpakketten van maken, zodat meer mensen gezond kunnen eten. Kristina maakt heel leuke filmpjes op YouTube. Je kunt je abonneren op haar filmpjes via haar website www.fullyrawkristina.com.






bosvruchten-bananensap (4 personen)

Dit recept komt uit het 5 dagen plan van Jason Vale Het is een heerlijke zoete vullende gezonde sap.

3 bananen
100-120 gram bosvruchtenmix uit de diepvries
appelsap uit de slowjuicer van 6 grote elstar appels
60 gram gojibessen
4 eetlepels pompoenpitten (of lijnzaad)
4 eetlepels sesamzaad

Eerst de pompoenpitten en sesamzaad een nacht weken, spoelen en afgieten met een zeef.
De volgende dag gojibessen 10-30 minuten weken, het weekwater kun je ook gebruiken.

In de slowjuicer van 6 appels appelsap persen (kan ook de avond ervoor).

Pompoenpitten, Sesamzaad en gojibessen in de blender (Vitamix) op hoogste stand (20 seconden).
Daarna (eventueel al ontdooide) bosvruchtenmix erbij doen (5 seconden op hoogste stand).
Op lagere stand (stand 5) de appelsap nog even erbij mixen.
foto, bosvruchten-bananensap






foto, gember-appelsap> gember-appelsapje
(4 personen) in de slowjuicer

2 appels
stukje verse gember (8 cm)

Een klein sapje om de dag mee te beginen, 5 minuten later kun je nog een sap nemen







fruitsap (4 personen) in de slowjuicer

appel
grapefruit
sinaasappel
pruimen
foto, sap vanappel, grapefruit, sinaasappel en pruimen in de slowjuicer






foto van een prachtig geel/oranje sap fruitsap (4 personen) in de slowjuicer

4 kleine appels
3 sinaasappels
2 citroenen
2 bananen
1 kop gojibessen met weekwater (30 minuten geweekt)
4 eetlepls kokosolie (eventueel gesmolten (au bain marie) in een bak met warm water)

Van de appels, sinaasappels, citroenen een sap maken in de slowjuicer. Daarna de sap in de blender mengen met de bananen, gojibessen en kokosolie.







fruitsap (4 personen) in de slowjuicer

banaan
bosbessen
blauwe bessen
aalbessen
kruisbessen
aardbeien
honing naar smaak
foto, sap van banaan, bessen, aardbeien en honing uit de slowjuicer






foto, sap in de blender van andijvie, bleekselderij, appel, citroen en water
's morgens een sap in de blender, 500 ml,
voor 1-2 personen, met bijvoorbeeld:

50-75 gram andijvie
1 stengel bleekselderij
een halve appel
een kwart of halve citroen
1-2 koppen water

Was de andijvie en bleekselderij en snij in grove stukken. Snij de appel in grove stukken, alles kan je gebruiken, ook het klokhuis en de kruin, je hoeft alleen het steeltje weg te halen. Schil de citroen, het wit hoef je niet weg te halen. Doe alles in de blender en doe er 1 of 2 koppen water bij. Even langzaam en dan door naar de hoogste stand en nog 20-30 seconde blenden. Het beste is om het sap meteen op te drinken, rustig en eventueel nog een beetje 'kauwen'. Je kunt het sap een paar uur goed houden.

Bleekselderij is heel goed om vocht, (te veel) vet kwijt te raken en te ontgiften. Alle bladgroente (wel biologisch!) is daar goed voor, zoals sla, spinazie, snijbiet, andijvie, paksoy, verse peterselie, verse koriander, paardebloembladeren, jonge toppen van brandnetels, smalle weegbree, blaadjes van de melganzevoet en in de winter boerenkool, palmkool, winterpostelein, loof van bieten. Bladgroentes kunnen goed opgenomen worden door je darmen, omdat ze door het blenden heel kleine deeltjes zijn geworden. Gifstoffen kunnen zich binden aan bladgroente en zo uit je lichaam gaan.







Maryse Moerel heeft een filmpje op YouTube gemaakt met het volgende recept, voor 1-2 liter heel reinigend sap (in de slowjuicer):

6 stengels bleekselderij
1-3 komkommers
een venkel
1-2 citroenen
eventueel 2-4 appels
foto, groene sap van komkommer, bleekselederij, venkel, citroen en appel uit de slowjuicer






foto, sap met superfoods: hennepzaad, maca, cacao, gojibessn, cat's claw, bijenpollen

sap met superfoods
sap met superfoods (4 personen, halve liter per persoon) in de (Vitamix)blender

200 gram ongepeld hennepzaad een nacht weken
daarna goed afspoelen in een zeef
met 1 liter water op de hoogste stand mixen in een blender, 1-2 minuut
zeven door een zeefzak.

De blender en de zeefzak hebben we gekocht bij Groene Dag.

De volgende ingrediŽnten erbij doen en mixen.
Natuurlijk kun je ingrediŽnten weglaten of toevoegen.

2-3 bananen
1/2 appel
1-2 stengels of het loof van bleekselderij
100 gram (krul) andijvie
2 volle eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel kaneel
6 volle eetlepels macapoeder
2 eetlepels bijenpollen
1/3 kop gojibessen (1 uur geweekt) met het weekwater
1 theelepel cat's claw (niet bij zwangerschap)
3-5 cm verse geschilde gember
2 cm verse geschilde kurkuma
beetje (vers gemalen) zwarte peper
eventueel 4-6 ontpitte dadels


Superfoods zijn eetbare planten en vruchten uit de hele wereld, die rijk zijn aan essentiŽle voedingsstoffen en erg belangrijk zijn voor ons immuunsysteem. Deze voedingsstoffen zitten niet in onze dagelijkse biologische voeding.

David Wolfe heeft daar uitgebreid over geschreven in zijn boek 'Superfoods'. Superfoods zijn bijvoorbeeld: goji bessen, rauwe cacao, maca, koudgeslagen honing, bijenpollen, propolis, aloŽ vera, hennepzaad, hennepzaadolie, kokosolie, kokoswater, chia zaad, acai bessen, te krijgen in biologische winkels of via internet.

Terwijl je minder eet heb je door het eten van superfoods minder behoefte aan ongezond voedsel. Gifstoffen en overtollig vet gaan uit je lichaam en zo bereik je makkelijk een ideaal gewicht. Superfoods en rauwe voeding geven je lichaam veel energie en kunnen je leven een enorme positieve verandering geven. Superfoods kunnen gezien worden als voeding en (preventieve) medicijnen in ťťn!






foto, sap van tomaten, peterselie en cashewnoten
roze tomatensoep
tomaten-cashewnotensoep (1 liter) 4 personen

800 gram of 1 kg tomaten
400 gram wortelen (eventueel)
bosje bladpeterselie of een handje basilicum
1-2 koppen zongedroogde tomaten (nacht geweekt)
100 gram cashewnoten of macadamianoten of pistachenoten (2-8 uur geweekt en goed afgespoeld)
Himalaya zout of Keltisch zeezout naar smaak

Van de tomaten, wortels en peterselie of basilicum sap maken in de slowjuicer. Ie de blender mixen met de zongedroogde tomaten en de cashewnoten.

Je kunt ook de zongedroogde tomaten en noten mixen in de slowjuicer, ook erg lekker! je kunt de soep dan nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast.

In plaats van cashewnoten kun je ook 100 gram kokosvet of kokosolie in een glas doen en au bain marie smelten in een bak met warm water. In de blender even mixen met de tomaten-peterseliesap.






groene gazpacho soep (4 personen) in de blender (Vitamix)

Dit recept komt uit het boek 'Puur plantaardig' van Antoinette Hersenberg en Jacinta Bokma. Het is een zeer gezonde sap en zonder zout is het vochtafdrijvend.

twee sinaasappels geschild (met pitten)
1/2 citroen geschild (met pitten)
1/2 komkommer
8 trostomaten
250 gram spinazie
3 eetlepel oregano
3 eetlepel thijmblaadjes
6 eetlepel olijfolie extra vergine
1 eetlepel komijnpoeder
1-2 theelepel kurkuma
zout en peper naar smaak
foto, groene gazpachosoep met sinaasappel






foto, groene sap met een bloem van de Oost-Indische kers, 14 september 2012
groente en fruit sap
(4 personen) in de blender (Vitamix)

1/2 meloen, piel de sapo, pitten eruit halen
5 blaadjes palmkool
1 blaadje snijbiet
6 paardebloemblaadjes
150 gram spinazie
een (eetbare) bloem van de Oost-Indische kers
nog een recept
(4 personen)

300 gram spinazie
250 gram druiven
1 banaan
1 avocado
2 koppen water






oranje sap (4 personen) in de blender (Vitamix)

1 kleine winterwortel, 250 gram
1 stukje oranje pompoen met schil, pitten eruit, 100 gram
1 sinaasappel, geschild
1 citroen, geschild
1 banaan
2-5 cm verse kurkuma (geelwortel, geschild
3-5 cm verse gember, geschild
12 abrikozenpitten
12 Incabessen
8 abrikozen
8 dadels
3 eetlepels honing
2 koppen water
foto, oranje sap 26 september 2012



terug naar gezondheid

wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:

contactmuziek@lombok.nl