salades
terug naar gezondheid
sappen

chocolade

taarten
Voor salades maakten we veel gebruik van de keukenmachine (Magimix), maar het kan natuurlijk ook met een staafmixer.


salades op smaak brengen

Himalayazout en steviapoeder (van gemalen bladeren, zie stevia), geven al heel veel smaak en ook verrassend lekker op tomaten, worden ze lekker zoet van. Verder gebruiken we kardemom, komijn, karwij, chilipeper en veganistische mayonaise. Ik maak ook een eigen mosterd van milde mosterd, veganistische mayonaise, stevia, Himalayazout en wat je er maar bij wil doen.



foto, salade van groentes uit de winkel en in de omgeving van ons huis

groente uit de biologische winkel bloemkool, paprika, (cherry) tomaatjes en groente in de omgeving van ons huis weegbree en paardebloemen, waarvan je het blad, de stelen en de bloemen kunt eten.
bloemkoolsalade (4 personen)


ingrediënten

1 bloemkool, fijngemalen in de keukenmachine
10 cherrytomaatjes
halve paprika
1 avocado
halve kop rozijnen, paar uur geweekt
hele kop walnoten, paar uur geweekt
eventueel verse koriander of peterselie
1/2 theelepel komijn


paardebloem-, weegbreesalade

paardenbloemen: blad, stelen en bloemen
smalle weegbree (smalle bladeren)
radijsjes
3-4 eetlepels gepeld hennepzaad
sap van een halve citroen
kokosolie (je kan ook kokosvet in een glas laten smelten in een kom met warm water)
of hennepolie





zuurkool-broccolisalade met bloemkool (4 personen)

ingrediënten

1 bloemkool, fijngemalen in een keukenmachine

met de hand of in een keukenmachine fijn snijden:

1 kop zuurkool
1/2 broccoli
2 stengels selderij

daarna de volgende ingrediënten toevoegen:

2 tomaten in stukjes snijden
handje rozijnen, 1-2 uur geweekt
1 avocado in kleine blokjes gesneden
sap van een citroen
zout en peper naar smaak

De bloemkool besprenkelen met (olijf)olie. De andere ingrediënten mengen in een kom.
foto van zuurkool-broccolisalade met bloemkool

zuurkool-broccolisalade met bloemkool






foto van een salade met raapstelen uit eigen tuin, spinazie, venkel, tomaten, avocado en gemengde noten, die een nacht zijn geweekt

salade van raapstelen uit onze eigen tuin, spinazie, venkel, tomaat, avocado en noten (een nacht geweekt)
salade (4 personen)

ingrediënten
100 gram raapstelen
50 gram spinazie
1/4 venkel
1/4 komkommer
3 tomaten
2 avocado's
gekiemde alfalfa
1 kop gemengde noten of amandelen of walnoten, een nacht geweekt
eventueel verse oregano
sap van een citroen
1 theelepel Himalaya zout
1/4 kop hennepolie
2 eetlepels kokosolie



Alle groente wassen en samen met de noten fijn snijden, met de hand of in een keukenmachine. Tomaten en avocado in kleine stukjes snijden en met de groente in een kom doen. In een kopje 1/4 kop hennepolie, 2 eetlepels kokosolie, sap van een citroen, theelepel Himalaya zout met elkaar mengen en door de salade doen, alfalfa door de salade doen.





salade met fruit, wortelcake en bietentaart
Als je een (slow)juicer hebt waarbij het sap en de pulp gescheiden worden, kun je van de overgehouden pulp nog heerlijke cakes, taarten of crackers maken.


salade met fruit (4 personen)

ingrediënten

1/2 paprika, 1 appel, 1 perzik, sla, raapstelen, mosterdblad, snijbiet, paardebloemblad en komkommer

Alles fijn snijden met de hand of in de keukenmachine, sap van 1 citroen, hennepolie of kokosolie er doorheen mengen.





foto van een salade met fruit, wortelcake en bietentaart
salade met fruit, wortelcake en bietentaart


Op de pagina 'taarten' staat het recept van de
bietentaart
wortelcake uit Hèlen Beliën's kookboek 'Rauwe smaak sensaties'

4 koppen cashewnoten, 3-5 uur geweekt
1 kop geweekte vijgen
1 kop dadels
1/2 kop rozijnen, 1-3 uur geweekt
4 koppen wortelpulp
1/8 theelepel Himalaya zout
3 cm geraspte of fijn gesneden verse gember
1 theelepel vanillepoeder



Maal de cashewnoten in een keukenmachine, voeg de vijgen, dadels en rozijnen (zonder weekwater) en rest van de ingrediënten toe. Doe het deeg in een cake- of taartvorm en laat het in de koelkast minstens een uur opstijven.






foto van een salade met spinazie, knolvenkel, broccoli, komkommer, avocado, kiemen, gojibessen, kokosolie, hennepzaadolie, citroensap, Himalayazout

salade van spinazie, knolvenkel, broccoli, komkommer, avocado, kiemen, gojibessen, kokosolie, hennepzaadolie, citroensap, Himalayazout
salade (4 personen)

ingrediënten
100 gram spinazie
1 knolvenkel
1/4 komkommer
1/4 van een broccoli
1 avocado
kiemen: groene erwten, berglinzen, sango (soort radijs), zonnebloempitten
1 kop walnoten, 1 nacht geweekt
50 gram gojibessen, 10-20 minuten geweekt
2 eetlepels kokosolie
1 eetlepel hennepzaadolie
sap van 1 citroen
1 theelepel Himalaya zout

Alle groente wassen en samen met de noten fijn snijden, met de hand of in een keukenmachine. Avocado in kleine stukjes snijden en met de groente in een kom doen. Dressing van kokosolie, hennepolie, sap van een 1 citroen met een theelepel Himalaya zout. Dressing door de salade mengen, kiemen erdoor doen.

kiem- en weektijd van de zaden:
groene erwten, 10 uur weken en 4 dagen kiemen in een glazen pot
berglinzen, 10 uur weken en 3-4 dagen kiemen
sango (soort radijs) 6 uur weken en 4 dagen kiemen
zonnebloempitten, 8 uur weken en 12 uur kiemen





courgette met tomatensaus en cashewnotensaus (4 peronen)

tomatensaus in de blender
5 tomaten
1 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt
2 eetlepels kokosolie
1 grote hand verse basilicum en/of peterselie
1 eetlepel verse oregano en/of rozemarijn
1 theelepel Himalayazout
1/2 theelepel peper


cashewnotensaus in een keukenmachine
1 of 2 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt
eventueel 50 gram paranoten 2-4 uur geweekt
1 hand verse basilicum en/of peterselie
1 theelepel Himalayazout
1/2 theelepel peper
eventueel wat water
foto, courgettesliertjes met cashewnotensaus en tomatensaus

courgette met cashewnotensaus en tomatensaus



3 courgettes in sliertjes raspen met een rasp of in een keukenmachine of in plakjes. Alle ingrediënten voor de tomatensaus in de blender fijnmalen. Alle ingrediënten voor de cashewnotensaus in een keukenmachine mixen, eventueel wat water toevoegen als de saus te dik is. Doe er wat fijngesneden paprika en snijbiet (of spinazie) bij, met een mooie eetbare bloem.
Je kunt ook één saus maken en de hoeveelheid dan aanpassen.





foto, courgette met pestosaus en een salade

courgette met pestosaus en een salade
courgette met pestosaus en een salade 4 personen

3 courgettes in sliertjes (in een keukenmachine of met een schaaf).

pestosaus
200 gram noten, bijvoorbeeld: macadamianoten of cashewnoten (2-4 uur geweekt) of amandelen (8 uur geweekt)
2 handen verse basilicum of 1 hand verse basilicum en 1 hand verse koriander
2 handen verse peterselie
2 eetlepels kokosolie
Himalayazout en (vers) gemalen peper naar smaak
eventueel 2 eetlepels citroensap

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie saus en doe de saus over de courgettesliertjes. Je kunt er een salade en (cherry)tomaten bij doen en versieren met eetbare bloemen (Oost-Indische kers, komkommerkruid, madeliefjes, paardebloemen).





Als je wilt reageren of iets wil delen vinden we dat altijd leuk.
contactmuziek@gmail.com

rond logo Contact en muziek met vlinder met aan de rand rondom de woorden van onderwerpen waar wij mee bezig zijn 'zingeving, openheid, praten, samenwerken, meditatie, zang, licht(e) voeding, bloemen, vlinders, natuur, kleur, zelf-genezen(d) (ver)mogen', 18 september 2021