salades |
terug naar gezondheid |
sappen
chocolade taarten |
Voor salades maakten we veel gebruik van de keukenmachine (Magimix), maar het kan natuurlijk ook met een staafmixer.
salades op smaak brengen Himalayazout en steviapoeder (van gemalen bladeren, zie stevia), geven al heel veel smaak en ook verrassend lekker op tomaten, worden ze lekker zoet van. Verder gebruiken we kardemom, komijn, karwij, chilipeper en veganistische mayonaise. Ik maak ook een eigen mosterd van milde mosterd, veganistische mayonaise, stevia, Himalayazout en wat je er maar bij wil doen. |
groente uit de biologische winkel bloemkool, paprika, (cherry) tomaatjes en groente in de omgeving van ons huis weegbree en paardebloemen, waarvan je het blad, de stelen en de bloemen kunt eten. |
bloemkoolsalade (4 personen) ingrediënten 1 bloemkool, fijngemalen in de keukenmachine 10 cherrytomaatjes halve paprika 1 avocado halve kop rozijnen, paar uur geweekt hele kop walnoten, paar uur geweekt eventueel verse koriander of peterselie 1/2 theelepel komijn paardebloem-, weegbreesalade paardenbloemen: blad, stelen en bloemen smalle weegbree (smalle bladeren) radijsjes 3-4 eetlepels gepeld hennepzaad sap van een halve citroen kokosolie (je kan ook kokosvet in een glas laten smelten in een kom met warm water) of hennepolie |
zuurkool-broccolisalade met bloemkool (4 personen) ingrediënten 1 bloemkool, fijngemalen in een keukenmachine met de hand of in een keukenmachine fijn snijden: 1 kop zuurkool 1/2 broccoli 2 stengels selderij daarna de volgende ingrediënten toevoegen: 2 tomaten in stukjes snijden handje rozijnen, 1-2 uur geweekt 1 avocado in kleine blokjes gesneden sap van een citroen zout en peper naar smaak De bloemkool besprenkelen met (olijf)olie. De andere ingrediënten mengen in een kom. |
zuurkool-broccolisalade met bloemkool |
salade van raapstelen uit onze eigen tuin, spinazie, venkel, tomaat, avocado en noten (een nacht geweekt) |
salade
(4 personen)
ingrediënten 100 gram raapstelen 50 gram spinazie 1/4 venkel 1/4 komkommer 3 tomaten 2 avocado's gekiemde alfalfa 1 kop gemengde noten of amandelen of walnoten, een nacht geweekt eventueel verse oregano sap van een citroen 1 theelepel Himalaya zout 1/4 kop hennepolie 2 eetlepels kokosolie |
Alle groente wassen en samen met de noten fijn snijden, met de hand of in een keukenmachine. Tomaten en avocado in kleine stukjes snijden en met de groente in een kom doen. In een kopje 1/4 kop hennepolie, 2 eetlepels kokosolie, sap van een citroen, theelepel Himalaya zout met elkaar mengen en door de salade doen, alfalfa door de salade doen. |
salade met fruit, wortelcake en bietentaart |
salade met fruit (4 personen) ingrediënten 1/2 paprika, 1 appel, 1 perzik, sla, raapstelen, mosterdblad, snijbiet, paardebloemblad en komkommer Alles fijn snijden met de hand of in de keukenmachine, sap van 1 citroen, hennepolie of kokosolie er doorheen mengen. |
salade met fruit, wortelcake en bietentaart Op de pagina 'taarten' staat het recept van de bietentaart |
wortelcake uit Hèlen Beliën's kookboek 'Rauwe smaak sensaties' 4 koppen cashewnoten, 3-5 uur geweekt 1 kop geweekte vijgen 1 kop dadels 1/2 kop rozijnen, 1-3 uur geweekt 4 koppen wortelpulp 1/8 theelepel Himalaya zout 3 cm geraspte of fijn gesneden verse gember 1 theelepel vanillepoeder |
Maal de cashewnoten in een keukenmachine, voeg de vijgen, dadels en rozijnen (zonder weekwater) en rest van de ingrediënten toe. Doe het deeg in een cake- of taartvorm en laat het in de koelkast minstens een uur opstijven. |
salade van spinazie, knolvenkel, broccoli, komkommer, avocado, kiemen, gojibessen, kokosolie, hennepzaadolie, citroensap, Himalayazout |
salade (4 personen)
ingrediënten 100 gram spinazie 1 knolvenkel 1/4 komkommer 1/4 van een broccoli 1 avocado kiemen: groene erwten, berglinzen, sango (soort radijs), zonnebloempitten 1 kop walnoten, 1 nacht geweekt 50 gram gojibessen, 10-20 minuten geweekt 2 eetlepels kokosolie 1 eetlepel hennepzaadolie sap van 1 citroen 1 theelepel Himalaya zout |
Alle groente wassen en samen met de noten fijn snijden, met de hand of in een keukenmachine. Avocado in kleine stukjes snijden en met de groente in een kom doen. Dressing van kokosolie, hennepolie, sap van een 1 citroen met een theelepel Himalaya zout. Dressing door de salade mengen, kiemen erdoor doen.
kiem- en weektijd van de zaden: groene erwten, 10 uur weken en 4 dagen kiemen in een glazen pot berglinzen, 10 uur weken en 3-4 dagen kiemen sango (soort radijs) 6 uur weken en 4 dagen kiemen zonnebloempitten, 8 uur weken en 12 uur kiemen |
courgette met tomatensaus en cashewnotensaus (4 peronen) tomatensaus in de blender 5 tomaten 1 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt 2 eetlepels kokosolie 1 grote hand verse basilicum en/of peterselie 1 eetlepel verse oregano en/of rozemarijn 1 theelepel Himalayazout 1/2 theelepel peper cashewnotensaus in een keukenmachine 1 of 2 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt eventueel 50 gram paranoten 2-4 uur geweekt 1 hand verse basilicum en/of peterselie 1 theelepel Himalayazout 1/2 theelepel peper eventueel wat water |
courgette met cashewnotensaus en tomatensaus |
3 courgettes in sliertjes raspen met een rasp of in een keukenmachine of in plakjes. Alle ingrediënten voor de tomatensaus in de blender fijnmalen.
Alle ingrediënten voor de cashewnotensaus in een keukenmachine mixen, eventueel wat water toevoegen als de saus te dik is.
Doe er wat fijngesneden paprika en snijbiet (of spinazie) bij, met een mooie eetbare bloem. Je kunt ook één saus maken en de hoeveelheid dan aanpassen. |
courgette met pestosaus en een salade |
courgette met pestosaus en een salade 4 personen 3 courgettes in sliertjes (in een keukenmachine of met een schaaf). pestosaus 200 gram noten, bijvoorbeeld: macadamianoten of cashewnoten (2-4 uur geweekt) of amandelen (8 uur geweekt) 2 handen verse basilicum of 1 hand verse basilicum en 1 hand verse koriander 2 handen verse peterselie 2 eetlepels kokosolie Himalayazout en (vers) gemalen peper naar smaak eventueel 2 eetlepels citroensap Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie saus en doe de saus over de courgettesliertjes. Je kunt er een salade en (cherry)tomaten bij doen en versieren met eetbare bloemen (Oost-Indische kers, komkommerkruid, madeliefjes, paardebloemen). |