kruiden, bloemen, thee
naar eerste pagina


gezondheidfoto, bruin zandoogje op de basilicum, 28 augustus 2015
bont zandoogje op de basilicum
28 augustus 2015
In onze tuin groeit stevia, rozemarijn, salie, tijm, basilicum, hysop, goji-bessen, brandnetel, paardebloem, vergeet-me-nietjes, hondsdraf, lievevrouwebedstro, ijzerhard (verbena).

Gedroogde kruiden, bladeren en bloemen weken we in water (bijvoorbeeld goudsbloemen) en drinken het, nadat we de geweekte bloemen, bladeren en kruiden met een zeefje eruit gehaald hebben.

foto van steviaplant zomer 2016, gemaakt door Leonoor
steviaplant in onze tuin

Stevia is een bijzonder plantje dat bij ons inmiddels heel goed groeit. Het is een heel gezonde suiker, 200 x zo zoet als geraffineerde suiker. Van gedroogde bladeren maken we poeder in de blender.

We drinken iedere dag in water geweekte bloemen, bladeren en/of kruiden(thee). Bloemen, bladeren van bijvoorbeeld brandnetel of paardebloem zijn uit de tuin, bij ons uit de buurt of gedroogd. Ook biologische thee weken we.

Van hennep uit de tuin maken we ook medicinale hennepolie. Op de pagina
andere manieren van genezen staat meer hierover.
foto, gedroogde goudsbloem van Het Blauwe Huis
gedroogde goudsbloem

verbena of ijzerkruid

De Latijnse naam van ijzerkruid is Verbena Officinalis. 'Verbena' betekent eigenlijk 'venuskruid'. Het is namelijk een samenvoeging van 'Veneris' wat 'van Venus' betekent en 'herba' wat kruid betekent. Officinalis betekent: 'Van de plaats waar de apotheker werkt'. Vroeger kregen alle medicinale kruiden deze toevoeging als ze op de officiële lijst voor medicinale planten stonden. In het Nederlands kent de plant een aantal alternatieve namen: IJzerhard, Strooikruid, Duivekruid, Ridderkruid, Kerkkruid, Hardijzer, Eizen, Fleuruskruid en Pleuriskruid.

De magie van verbena

Verbena is een onderdeel van heksenzalf, een kruid waardoor heksen konden vliegen: vliegen in een andere dimensie en met een ander lichaam dan ons fysieke lichaam. Lang hebben wandelaars en bergbeklimmers verbena in hun schoenen gedaan tegen vermoeide voeten. Verbena was een wenskruid wat bescherming gaf tegen alle besmettelijke ziekten en zenuwziekten, die werden beschouwd als 'duivelse ziekten'. Kinderen werd een amulet gegeven van verbena zodat het nette, goed opgevoede en geleerde mensen werden. De Kelten en Germanen droegen een talisman om de hals van verbena tegen boze geesten. Door hen werden huizen eveneens met behulp van verbena beschermd. De Kelten en Germanen gebruikten het om de toekomst te voorspellen en betoveringen te verrichten. ...verder lezen (4 pagina's in pdf)

contactmuziek@lombok.nl
als je wilt reageren of iets delen vinden we altijd leuk

afbeelding-envelop-e-mail-bericht-telefoon

of klik op het
contactformulier
naar eerste pagina


gezondheid