kruiden, bloemen, thee


naar eerste pagina


gezondheid
foto, bruin zandoogje op de basilicum, 28 augustus 2015
bont zandoogje op de basilicum
28 augustus 2015
In onze tuin groeit rozemarijn, salie, tijm, basilicum, hysop, goji-bessen, brandnetel, paardebloem, vergeet-me-nietjes, hondsdraf, lievevrouwebedstro, ijzerhard (verbena). In de zomer van 2014 is Erik begonnen met het drogen van kruiden, planten en bloemen om er thee van te zetten en kruidenzakjes van te maken.

foto, kruidenplantjes op ons plaatsje
kruidenplantjes op ons plaatsje
foto, stevia, hysop,
verbena, hennep, salie hangen te drogen
stevia, hysop, verbena, hennep, salie
hangen te drogen

foto, theepot met theemuts
theepot met door Erik gemaakte theemuts
We drinken iedere dag kruidenthee. Alle kruiden zijn uit de tuin, bij ons uit de buurt, vers of zelf gedroogd. Ook hebben we losse biologische thee gekocht bij theeXpress .

Erik droogt bladeren, bloemen en wortels. Onder andere oregano, brandnetel, blad en bloemen van kaasjeskruid, vrouwenmantel, lievevrouwebedstro, paardebloemwortel. Verder maakt Erik kruidenzakjes voor in huis tegen motjes en maken we van hennep uit de tuin behalve thee ook medicinale hennepolie. Op de pagina
andere manieren van genezen staat meer hierover.
foto, gedroogd brandnetelblad
gedroogd brandnetelblad

foto, gedroogde zaden en kruiden
gedroogde zaden en kruiden
De gedroogde zaden gebruiken we weer om nieuwe planten en bloemen te kunnen zaaien.

verbena of ijzerkruid

De Latijnse naam van ijzerkruid is Verbena Officinalis. 'Verbena' betekent eigenlijk 'venuskruid'. Het is namelijk een samenvoeging van 'Veneris' wat 'van Venus' betekent en 'herba' wat kruid betekent. Officinalis betekent: 'Van de plaats waar de apotheker werkt'. Vroeger kregen alle medicinale kruiden deze toevoeging als ze op de officiële lijst voor medicinale planten stonden. In het Nederlands kent de plant een aantal alternatieve namen: IJzerhard, Strooikruid, Duivekruid, Ridderkruid, Kerkkruid, Hardijzer, Eizen, Fleuruskruid en Pleuriskruid.

De magie van verbena

Verbena is een onderdeel van heksenzalf, een kruid waardoor heksen konden vliegen: vliegen in een andere dimensie en met een ander lichaam dan ons fysieke lichaam. Lang hebben wandelaars en bergbeklimmers verbena in hun schoenen gedaan tegen vermoeide voeten. Verbena was een wenskruid wat bescherming gaf tegen alle besmettelijke ziekten en zenuwziekten, die werden beschouwd als 'duivelse ziekten'. Kinderen werd een amulet gegeven van verbena zodat het nette, goed opgevoede en geleerde mensen werden. De Kelten en Germanen droegen en talisman om de hals van verbena tegen boze geesten. Door hen werden huizen eveneens met behulp van verbena beschermd. De Kelten en Germanen gebruikten het om de toekomst te voorspellen en betoveringen te verrichten. ...verder lezen (4 pagina's in pdf)

als je wilt reageren of iets delen
vinden we altijd leuk

postzegel met hartje met witte rand

of klik op het
contactformulier
naar eerste pagina


gezondheid