(water)kefir
naar eerste pagina


foto, 3 potten waterkefir van 1,5 liter
3 potten waterkefir van 1,5 liter
Kefir is een frisse, licht gefermenteerde drank, die je gemakkelijk zelf kunt maken. Het is gezond voor het hele lichaam en heeft een positieve werking op je darmen. Kefir is een natuurlijk probioticum van gezonde bacteriŽn en gisten, werkt vitaliserend en optimaliseert de lichaamfuncties.

Er bestaat waterkefir en melkkefir. Wij maken waterkefir.

Waterkefir, een soort kleine, doorzichtige korrels, bestaat uit kleine organismen. In 2 dagen zetten de kefirkorrels natuurlijke (vrucht)suikers om in een lichtzure koolzuurhoudende drank met een laag alcoholgehalte (0,5 tot 2%). Wij voegen zo min mogelijk (riet)suiker toe, hoe minder suiker je toevoegt, hoe lager het alcoholpercentage.

Op de website www.kefirshop.nl kun je kefir bestellen en meer informatie vinden over water- en melkkefir.


hoe wij kefir maken

50-100 gram kefirkorrels
1 liter (gevitaliseerd) water
3-5 vijgen
1-2 eetlepels rozijnen of andere vruchten
een halve citroen, limoen of sinaasappel
eventueel 10-25 gram rietsuiker

Wij gebruiken alleen biologische vruchten en fruit!
foto, kefir in 1,8 l weckpot van IKEA

1,8 liter weckpot van IKEA
Waterkefir is heel gezond
en bevat na bereiding

vitamine B1 (thiamine) B2, B6, B12, C, D en H (biotine).

De kefir twee dagen laten staan en de pot af en toe voorzichtig heen en weer bewegen, zodat de korrels loskomen. Na ongeveer 48 uur is de waterkefir klaar. Hoe langer de kefir staat, hoe meer alcohol en hoe zuurder de smaak.

De gebruikte vruchten uit de weckpot halen met een plastic (opschep)lepel. De citroen, limoen of sinaasappel uitpersen en door de kefir doen. De kefir met een trechter door een kaasdoek (of een plastic zeef) in een glazen fles of pot gieten. De korrels uit de kaasdoek of zeef weer terug doen in de weckpot met een plastic lepel (gebruik geen metalen voorwerpen, dat kan de kefir aantasten).
1-2 dagen laten staan (narijpen) buiten de koelkast. Je kunt de kefir nu drinken. De kefir is 3-4 weken houdbaar in de koelkast. Na 24 uur staan werkt kefir laxerend, na 48 uur normaliserend, na 72 uur juist meer constiperend (stoppend).

Je kunt de kefirkorrels in de koelkast zetten, even laten rusten, maar ook direct opnieuw gebruiken. Spoelen of een schone, nieuwe pot is soms nodig om de kefir goed te houden.
Het is belangrijk alles wat je gebruikt goed schoon te houden, liefst voor de kefir een aparte lepel, trechter, kaasdoek, afwasborstel en theedoek gebruiken. De gebruikte potten goed met heet water afwassen, eventueel met bakzout (natriumbicarbonaat).

Als de kefirkorrels minder worden kun je suiker toevoegen of extra (gedroogd) fruit om de kefir sterker te maken en te laten groeien.
foto, fles en een glas met kefir
kefir in een fles met glas



wat wij gebruiken voor het maken van kefir
benodigdheden voor de kefir
wat wij gebruiken voor het maken van kefir

weckpotten van Blokker 1,5 liter en van IKEA 1,8 en 2 liter
trechters van de Hema
kaasdoek (of plastic zeef) om de kefir te zeven
(opschep)lepel , kunststof of hout
eetlepel, plastic, om de korrels uit de kaasdoek of zeef te halen
aparte
afwasborstel
evt.
weeglepel, elektronisch, om suiker mee af te wegen
glazen flessen van 1 liter om kefir in te bewaren
-------------------(bijv. lege flessen van vruchtensap)






foto, boek Waterkefir Melkkefir van Peter Bauwens
boek over kefir met recepten
contactmuziek@lombok.nl
als je wilt reageren of iets delen
vinden we altijd leuk

postzegel met hartje met witte rand

of klik op het
contactformulier