recepten
terug naar gezondheid

wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:

contactmuziek@lombok.nl

salades
sappen
crackers
taarten

zelf je wasmiddel maken
zelf je tandpasta maken
chocola, chocoladetaarten en een chocoladetoetje


Voor de chocolade(taarten) en brownies gebruiken we de keukenmachine (Magimix).



zelf chocola maken

Leonoor heeft rauwe chocola gemaakt met cacaoboter, berkensuiker en kokosolie, au bain marie gesmolten: De cacaoboter in een glas in een kom met warm zetten. Ze heeft dit keer als zoetstof berkensuiker gebruikt, een witte poeder, super gezond met een heel aparte lichte zoetheid. Wat chocola soms zwaar maakt, verdwijnt door de lichtheid van de berkensuiker.



foto van rauwe chocola met berkensuiker augustus 2016, gemaakt door Leonoor


300 gram cacaoboter
225-450 ml kokosolie

6 volle eetlepels cacao
4 volle eetlepels ceylon kaneel
1-2 eetlepels berkensuiker
evt. kurkuma
evt. cayennepeper

Hoe meer kokosolie hoe zachter de chocola, je moet de chocola dan in de koelkast bewaren. Eventueel 10 minuten voordat je de chocola gaat eten eruit halen.

Als je alleen cacaoboter gebruikt wordt de chocola (te) hard, wel makkelijk buiten de koelkast goed te houden. Dus uitproberen hoeveel kokosolie je fijn vindt en of je het buiten of in de koelkast wilt/kan bewaren. Ook de hoeveel cacao en kaneel is uitproberen. Je kunt allerlei zoetstoffen gebruiken
steviapoeder, rozijnen, dadels, kokosbloesemsuiker, speltstroop, honing, of combinaties hiervan.

Ik heb een keer
berkensuiker (wit van kleur) geprobeerd geeft een hele aparte lichte smaak. Alles wat pure chocola zwaar maakt verdwijnt, het is zo licht dat je zelfs een beetje aan ijschocola doet denken. Het is een heel gezonde suiker en doet niets met de suikerspiegel, dat is ook voelbaar als je de chocola eet, helemaal geen zwaar gevoel, een bijzondere smaakervaring. Steviapoeder is een prachtig zoet product, zie de foto van de plant in onze tuin, het is een suiker die het lichaam basisch maakt (net als groene groentes, en dus niet verzurend is zoals witte geraffineerde suiker, maar ook (wel in mindere mate) rietsuiker en andere zoetstoffen.


Stevia is een bijzonder plantje dat bij ons inmiddels heel goed groeit. Het is een heel gezonde suiker, 200 x zo zoet als geraffineerde suiker. We maken er poeder van.

steviaplant

foto van steviaplant zomer 2016, gemaakt door Leonoor



steviaplant in onze tuin

Een vergissing die tot iets mooi heeft geleid. Ekoplaza had aardbeiplantjes besteld, maar kreeg steviaplantjes. Wij waren er erg blij mee en de plant ook zo te zien.





zelf chocola maken van biologische chocoladereep

Leonoor heeft chocola gemaakt van 6 biologische fair trade Happy Chocolate repen van 85%. Ze heeft de chocoladerepen au bain marie gesmolten en daar ingrediŽnten aan toegevoegd.

De citroenrasp geeft iets lichts aan de chocola. Leonoor heeft de gesmolten chocola in de keukenmachine gedaan en toegevoegd:
600 ml kokosolie (au bain marie gesmolten)
6 volle eetlepels cacao
4 volle eetlepels ceylon kaneel
citroenrasp van vier citroenen
1/2 eetlepel (of iets meer) steviapoeder
kurkuma poeder
cayennepeper.
foto van chocolade van Happy Chocolate, eigen recept van Leonoor 27 april 2016




rauwe chocola

22 dadels, of 15 gram rozijnen en 18 dadels
150 gram kokosolie in een kopje of glas smelten in een bak met warm water
50-75 gram cacaopoeder

Meng alles in de keukenmachine, leg het mengsel op bakpapier in een boterkoekvorm en na een paar uur in de vriezer staan is het chocola. Daarna kun je het in de vriezer bewaren, kokosvet wordt zacht en smelt bij 25 graden, ook in de koelkast wordt de chocolade zacht. Eventueel 5 minuten voordat je de chocolade wilt eten uit de vriezer halen, maar eigenlijk is dat ook niet nodig, de chocolade smelt op je tong.
foto, chocola met macapoeder, gojibessen, sinaasappelzest en citroenzest


variaties

Je kunt ook vormpjes maken zoals hartjes, rondjes en vierkantjes. Als je siliconen vormen gebruikt kun je na het invriezen de chocolaatjes er heel makkelijk uit halen.

Je kunt in het mengsel in de keukenmachine van alles toevoegen zoals 6-10 hazelnoten (een nacht geweekt) of andere noten toevoegen of gojibessen (1/2 uur geweekte), 10 Incabessen, 10 moerbeien, geweekte pompoenpitten, zonnebloempitten, 4 stevia-blaadjes, 1-2 eetlepels honing, 1-2 eetlepels macapoeder of de rasp van een sinaasappel en/of citroen.






foto, chocola van dadels cacaoboter cacaonibs gepeld hennepzaad chocola van dadels, cacaonibs, cacaoboter en gepeld hennepzaad

25 dadels of 12 Medjoul dadels
150 gram cacaoboter of kokosolie
50 gram rauwe cacao nibs
4-5 volle eetlepels ongepeld hennepzaad


Doe de (fijngesneden) cacaoboter of kokosolie iin een glas en zet het in een kom met heet water. Mix de (klein gesneden) dadels, cacaonibs in een keukenmachine. Doe er langzaam de gesmolten cacaoboter of kokosolie en het hennepzaad erbij, blijf mixen tot er een mooie glad mengsel is geworden. Doe het in (siliconen) vormpjes, of maak er een plak van en maak er later stukjes chocola van.






chocola van cacaoboter en moerbeien
(30 chocolaatjes, naar een recept van David Wolfe)

100 gram cacaoboter
100 gram cashewnoten of macadamianoten of pecannoten
50 gram moerbeien of 4-5 Medjool dadels of 7-8 gewone dadels (fijngesneden)
50 gram honing (eventueel)
1 eetlepel macapoeder (eventueel)
2 eetlepels lucumapoeder (eventueel)

Doe de cacaoboter in een glas en smelt het 'au bain marie' in een kom met warm water. Alle ingrediŽnten mixen in een keukenmachine, als laatste de gesmolten cacao toevoegen. Je kunt er repen van maken of vormpjes, het beste zijn dan siliconen vormen, omdat je de chocolaatjes na het invriezen er makkelijk uit kunt halen. In de koelkast of vriezer op laten stijven en bewaren. 5-10 minuten van tevoren uit de koelkast of vriezer halen. Als je de noten een nacht weekt wordt de chocola zachter.

Eventueel kun je nog gepeld hennepzaad of meer moerbeien toevoegen als je de chocola te zacht vindt. Je kunt moerbeien of dadels doen, maar je kunt natuurlijk ook 25 gram moerbeien en 3-4 dadels doen. Ik vind het leuk om zo te zoeken naar juiste verhoudingen.
foto, chocola van cacaoboter

witte chocola van cacaoboter






foto, brownietaart

brownietaart
brownietaart

ingrediŽnten

2-3 koppen walnoten (2 uur geweekt)
1 kop geweekte en gepelde amandelen
1-2 koppen dadels (20-40), in kleine stukjes gesneden
50-100 gram rauwe cacao
2-3 eetlepels kokosolie, in een kopje en dan smelten in een kom met warm water
1-2 theelepels kaneel
1/2-1 theelepel vanillepoeder
eventueel 2 eetlepels honing
2-3 eetlepels macapoeder
1/4-1/2 theelpele Himalayazout

Mix eerst de noten in de keukenmachine, voeg dan cacao, kaneel, zout, eventueel honing toe en doe de dadels er ťťn voor ťťn bij. Als het deeg te brokkelig is kun je nog wat dadels toevoegen of eventueel een beetje water.
Doe het deeg in een taartvorm van siliconen of in kleinere vormpjes als je vierkante brownies wil, gebruik je handen of een lepel om het egaal te maken.
Een glazuurlaag is makkelijker aan te brengen in een taartvorm, zodat je in ťťn keer de laag erover kan doen.


glazuurlaag

20-22 dadels
3 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels kokosolie in een kop of glas,
gesmolten in een kom met warm water
6-8 eetlepels warm water

Alles mixen in de keukenmachine (in de kleine kom), maak het glazuur vloeibaar met 6-8 eetlepels warm water en doe het over de taart of brownies.
foto, stukje brownietaart met aardbeien uit eigen tuin

stukje brownietaart met aardbeien uit eigen tuin








foto, hartvormige chocoladetaart

chocoladetaart
eenvoudige chocoladetaart

ingrediŽnten

2 koppen walnoten (eventueel 1-2 uur geweekt) of pecannoten
2 koppen geraspte kokos
10 dadels
5 eetlepels honing
5 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel kaneel
1/8 theelepel Himalaya zout

Mix alle ingrediŽnten in een keukenmachine, tot een redelijk vast deeg en doe alles in een (siliconen) taartvorm. Om een hartvorm te maken kun je twee ballen maken en platdrukken, aan de onderkant tegen elkaar aan kneden, aan de bovenkant inkepingen maken, zodat een mooi hart onstaat. Versier met kokos, geweekte en ontvelde amandelen, pompoenpitten, gojibessen, aardbeien of ander fruit.






chocoladetaart met 3 lagen

ingrediŽnten

bodem

1/2 kop bruine amandelen/walnoten (een nacht geweekt en eventueel gepeld)
1/2 kop hazelnoten (een nacht geweekt)
1/2 kop zonnebloempitten (een nacht weken, daarna wassen en velletjes afgieten)
20 dadels (1-2 uur geweekt


vulling

15 dadels (1-2 uur geweekt)
1/2 kop cashewnoten (4-8 uur geweekt)
1/2 kop gojibessen (1 uur geweekt)
2 eetlepels macapoeder
3 grote eetlepels cacaopoeder
2-4 eetlepels chiazaad, 1/2 uur geweekt in 1 kop water
foto, chocoladetaart met drie lagen

chocoladetaart met 3 lagen


roomsaus

1 kop geweekte en ontvelde amandelen/ cashewnoten (4-8 uur geweekt)
1/2 kop ongeweekte pecannoten
3-6 dadels (1-2 uur geweekt)
eventueel 1/2 kop rozijnen (1-2 uur geweekt)
1/2 kop sinaasappelsap en 1/2 kop water, of 1 kop sinaasappelsap
1 eetlepel maca-, mesquite-, of lucumapoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel vanillepoeder
Mix de noten, zaden en dadels in een keukenmachine en doe het het in een taartvorm. Mix de ingrediŽnten voor de vulling, zorg dat het stevig genoeg is en giet de vulling over de bodem in de taartvorm. Mix de ingrediŽnten voor de roomsaus en garneer de taart hiermee. Versier de taart met gojibessen of met ander vers of gedroogdfruit






foto, chocoladetoetje

chocolade toetje
chocolade toetje (4 personen)

6 eetlepels kokosolie
4 eetlepels cacaopoeder
15 dadels
100 gram cashewnoten (een nacht geweekt)
4 stevia blaadjes
250 ml water

1 minuut in de blender of keukenmachine en op laten stijven in de koelkast, eventueel versieren met blaadjes van de steviaplant




terug naar gezondheid

wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:

contactmuziek@lombok.nl