Zuylenstede


Met het project Muziek maken doe je samen hebben we van mei 2011 tot september 2011 acht muzikale ontmoetingen gehad in verzorgingshuis Zuylenstede. We zijn er van twee uur tot vijf uur, zodat iedereen een keer op een instrument kan spelen en er ruimte is als iemand iets wil zeggen of delen met elkaar.

We zijn in twee huiskamers geweest, twee keer in de Zonnehoek en 6 keer in de ontmoeting, bij dezelfde groep mensen. De samenstelling van de groep wisselt per keer, maar de meeste mensen zijn er steeds bij. We krijgen contact met de mensen en bouwen een beetje een band op. Het is fijn om te kunnen zeggen als we weggaan dat we weer terug komen en dus ook weer verder kunnen gaan. We hebben een tv opname gehad van RTV Utrecht, omdat we meededen met de prijs om subsidie te krijgen van Rabobank Utrecht. We hebben een subsidie gekregen van € 7.500.

We spelen met veel concentratie voor de mensen, waardoor er een rustige sfeer komt en vertrouwen. De bewoners hebben er echt plezier in om iets nieuws te ervaren. Sommigen zijn verbaasd dat ze nog nooit op een instrument hebben gespeeld en blij dat ze dat nu voor het eerst van hun leven mogen doen. En dan natuurlijk op de luit en de viola da gamba, twee bijzondere instrumenten die (bijna) niemand kent. De gesprekken gaan ook wat dieper, er komen verhalen over hun leven of over hun ervaringen met muziek. We spelen samen een melodie op de bamboefluiten van één toon en zingen samen.








6 mei



Activiteitenbegeleidster Bernadette strijkt op de viola da gamba, meneer en mevrouw Koning kijken belangstellend mee. foto, activiteitenbegeleidster Bernadette strijkt op de viola da gamba



foto, meneer de Koning van 93 speelt op de bas viola da gamba Meneer Koning, 93 jaar, vraagt of hij op de bas viola da gamba mag spelen, hij vertelt dat hij als jonge man celloles heeft gehad. Hij vindt het een geweldige ervaring om nog eens op een groot strijkinstrument te mogen spelen.



Mevrouw Verkruijssen kan haar linkerhand bijna niet meer gebruiken, ze is rechts en speelt dus met haar rechterhand, het ging moeizaam. Toen Leonoor vroeg of ze het met haar linkerhand wilde proberen gebeurde er een klein wondertje, het klonk veel mooier dan met haar rechterhand. Mevrouw Overbeek naast haar kijkt intens mee. foto, mevrouw Verkruijssen tokkelt op de viola da gamba



foto, mevrouw van Dijk tokkelt op de kleine luit Mevrouw van Dijk vertelt dat ze vroeger mandoline heeft gespeeld. Terwijl Leonoor met haar linkerhand een akkoord neerzet, speelt de bewoonster met veel enthousiasme een aantal tonen, het klinkt meteen als muziek.



Na afloop vragen bewoners of wij ook mee gaan eten, activiteitenbegeleidster Bernadette zegt dat ze het goed vindt. Bijzonder om dit allemaal mee te maken.






7 juli



Mevrouw Rollman is één van de mensen die het lastig vinden dat het niet een concert, maar een ontmoeting met muziek is. Maar dat verandert helemaal als ze zelf op de viola da gamba mag spelen. Ze vindt dat erg leuk en vertelt dat haar vader viool heeft gespeeld. De viool is nu bij haar kleindochter in Friesland. Ze denkt erover om de viool terug te vragen en erop te gaan spelen. foto, mevrouw Rollman tokkelt op de viola da gamba



foto, mevrouw Lauffer strijkt op de viola da gamba Mevrouw Lauffer was er vorige keer ook bij. Ze vertelt dat haar broer viool heeft gespeeld en haar zus piano, ze speelden ook samen. Haar zus had haar en de anderen ook piano leren spelen. Mevrouw vindt het heel fijn om te strijken, ze kan er geen genoeg van krijgen en het klinkt mooi. Zij wil ook wel de viool van haar broer gaan vragen om er op te gaan spelen.



Roel Weelinck was er voor de tweede keer bij. Leonoor laat hem voelen hoe hij zijn arm steeds kon ontspannen en kan luisteren hoe de tonen nog een tijdje doorklinken. Het wordt een heel bijzonder moment, omdat Roel rustig wordt, wordt iedereen rustig, het wordt helemaal stil, iedereen leeft mee. Roel zegt na afloop dat hij het heerlijk heeft gevonden. foto, Roel Weelinck tokkelt op de viola da gamba



foto, meneer Bookholt tokkelt op de viola da gamba Meneer Bookholt tokkelt op de viola da gamba, hij vindt het een mooi instrument. Hij vertelt daarna boeiend over zijn leven en over zijn moeder, voor wie hij bewondering had, omdat ze ondanks dat ze veel pijn had, toch humor had en positief bleef.






18 juli



Mevrouw Schmidt tokkelt op de viola da gamba het begin van 'Vader Jacob', terwijl ze do re mi do, do re mi do zingt, dat had ze vroeger op school geleerd.
foto, mevrouw Schmidt tokkelt op de viola da gamba




foto, mevrouw Veerman tokkelt op de viola da gamba Mevrouw Veerman is er vandaag ook voor het eerst. Zij vertelde dat ze vroeger viool had gespeeld, mevrouw Overbeek kijkt belangstellend mee. Een paar weken later heeft mevrouw Veerman na afloop voor Leonoor en Marthe een uur lang gespeeld op de vleugel en tussendoor veel verteld over haar leven, ze speelde uit het hart en kon alle liederen die je maar wilde uit haar hoofd spelen.



Mevrouw Overbeek heeft belangstellend gekeken naar de boekjes met de gekleurde noten. Ze tokkelt met veel aandacht op de viola da gamba. foto, mevrouw Overbeek tokkelt op de kleine viola da gamba



foto, mevrouw Bax tokkelt op de kleine viola da gamba Mevrouw Bax had zes weken geleden weinig kracht in haar hand, nadat Leonoor haar hand had vastgehouden kon ze mooie tonen maken. Vandaag vertelt ze dat ze twee dagen geleden 83 is geworden. Ze heeft heel veel tonen gepeeld op de viola da gamba, terwijl mevrouw van der Hout meekijkt. Na het spelen wijst ze naar haar buurman en zegt dat hij nu mag spelen.



Mevrouw van Dijk speelt vandaag weer heel enthousiast op de viola da gamba, iedereen luistert mee naar haar mooie en duidelijke tonen.
foto, mevrouw Veerman tokkelt op de viola da gamba



foto, meneer Bik tokkelt op de viola da gamba Als meneer Bik op de viola da gamba tokkelt probeert hij de tonen van het lied 'Die Gedanken sind frei' te vinden.




Ook deze keer eten we met de broodmaaltijd mee en hebben we mooie gesprekken met de bewoners. We zingen aan het begin en aan het einde van de maaltijd da pacem Domine, geef vrede Heer.

We zijn steeds weer verrast hoe jong van geest oude mensen zijn.



Wij hebben voor het project 'Muziek maken doe je samen' subsidie ontvangen van het RCOAK en van Fonds Sluyterman van Loo.